EXTINCE BLIJFT ONDANKS ALLES ZICHZELF

Hij is de ongekroonde koning van de Nederhop. Zijn eerste drie Engelstalige platen meegerekend, is het op 13 maart 2015 verschenen X alweer album nummer tien van de Brabantse kletsmajoor. Maar de koning kan niet op zijn lauweren rusten. Allerminst. Hij moet er hard aan trekken om zalen als de Utrechtse Helling te vullen. Extince houdt de Nederlandse rapscene niet meer in zijn greep zoals hij deed toen hij nog een van de grondleggers was. Nu zijn catalogus in de dubbele cijfers zit, is er stilletjes aan weer een kleine buzz om zijn persoontje ontstaan. Maar is zijn jubileum de reden voor de hernieuwde aandacht, of heeft de Exter-o-naldus daadwerkelijk nog iets relevants te melden? De Helling gaat het meemaken.

Extince - Tim van Veen 2

Het Utrechtse onthaal is (hoewel hartelijk) niet geheel passend bij een artiest van zijn status. Op audiëntie zijn slechts een paar honderd man, voornamelijk fans van het eerste uur en rap-puristen. De bescheiden setting is intiem, maar illustreert ook de mate van interesse voor een grote meneer als Extince. Op het kale podium is hij slechts met zijn adjudant DJ Y’skid te zien. Van het nieuwe materiaal komt uitsmijter Don’t Know Dutch het beste binnen bij het publiek, maar ook Snake Buster en Yo! doen het prima. Extince is goed te verstaan en zijn uitspraak is uiteraard van de buitencategorie. Tussen de nummers door toont hij zich een ware verhalenverteller, al lijkt hij zo nu en dan wat kortademig.

Met een carrière van meer dan een kwart eeuw is een set van een uur wat aan de korte kant. Wel wisselt hij de nieuwe tracks op een prettige manier af met de klassiekers. En je zou bijna vergeten hoeveel dat er zijn. Viervoeters, Kaal Of Kammen, Zoete Inval, De Avonturen Van De Exter-o-naldus, Spraakwater, Grootheidswaan – de oude hits kent iedereen woord voor woord. Maar sinds hij met al deze hits Nederlandstalige rap op de kaart zette, is het landschap overspoeld door Nederhoppers in alle vormen en maten. De diversiteit van de artiesten in Extince’ kielzog hebben het genre laten ontplooien en uitgroeien tot een volwaardige tak van de binnenlandse pop.

Hoe past de oude meester zelf nog in dat plaatje? Zijn stijl is door de jaren heen weinig veranderd. Deze is nog altijd old-school, zowel qua beats als qua raps. Werkelijk vernieuwend was hij in een ander leven, toen hij nog de vaandeldrager was van een generatie die tegenwoordig van middelbare leeftijd is. Maar hoewel zijn invloed op de scene is gestagneerd met de jaren, is het horen van zijn stem nog altijd als een warm bad. Zijn chronische tongue in cheek en snedige punchlines maken hem markant, uniek en sympathiek. Hij is de eeuwige deugniet, die niet met de tijd mee hoeft te gaan om zijn creatieve ei kwijt te kunnen. En stiekem kijkt elke Nederlandstalige rapper nog steeds op tegen koning Extince. Laat dat alsjeblieft zo blijven.

Foto’s: Tim van Veen

Extince

  • Categories →
  • Concertrecensies
 

Opdrachtgevers

client logos
 
Back to top