JURASSIC 5: EENSGEZINDHEID IS DE TROEF

Ergens in de organisatie lijkt er iets spaak gelopen te zijn, afgezien van (of mede door) de gewijzigde aanvangstijd van 22:00 uur. De rij voor de Paradiso is namelijk zelden zo lang geweest. Vervelend voor zij die pas rond tienen komen aankakken. Het complete Max Euweplein wordt inmiddels bevolkt door fans van Jurassic 5 en laatkomers mogen aansluiten tegenover Holland Casino. Organisatorisch euvel of niet, het zegt genoeg over de populariteit van de vaandeldragers van oldschool-hiphop, zeker gezien het feit dat het zestal iets meer dan een jaar geleden de poptempel nog uitverkocht. Het moge duidelijk zijn: de oude rotten zijn in het gelukkige bezit van een hondstrouwe Nederlandse fanbase, ook al heeft de groep sinds Feedback uit 2006 nauwelijks meer nieuw werk uitgebracht. J5

Toch beschikt J5 over een substantieel oeuvre. De tekstuele overvloed van het eigen repertoire zit bovendien gebeiteld in het collectieve geheugen van de rappers Charli 2na, Akil, Soup en Marc 7. Voorspelbaar? Een tikkeltje, maar het levert vooral een strak omlijnde show op, wars van onnodige tierelantijntjes. Het speerpunt blijft de vrijwel foutloze voordracht van de vier heerschappen vooraan. Zowel solo als in harmonie staan de rappers bekend om hun welbespraakte flow. Catchy refreinen komen hiermee wel enigszins op het tweede plan. Een vocaal vlak optreden ligt dan ook op de loer, maar door hun onderlinge dynamiek, interactie met het publiek en een sterk opgebouwde setlist houdt J5 de spanning erin. Ook het uitstekende geluid draagt bij aan de kwaliteit van het optreden. De teksten zijn helder en de diepe bassen hard, maar niet overheersend. Dj’s Nu-Mark en Cut Chemist stappen na de eerste vijf songs even in de spotlights. De manier waarop ze huisgemaakte mobiele apparatuur van stal halen en het decor gebruiken vormt een welkom intermezzo.

Tijdens de toegift komt The Way We Do It (het enige nieuwe nummer sinds de reünie in 2013) voorbij, en natuurlijk de hit What’s Golden. Ook wordt er geïnformeerd naar verzoeknummers. ‘Zo obscuur mogelijk’, voegt Soup hieraan toe. Met speels gemak weet het viertal vocalisten zelfs uit de krochten van de eigen catalogus te putten. Bewonderenswaardig, maar zou dit er tevens op kunnen wijzen dat de mannen klaar zijn voor nieuwe uitdagingen (lees: songs)?

De formatie heeft zich altijd al gepositioneerd als een van de meest bescheiden hiphopacts. Spreken ze simpelweg onze calvinistische inborst aan, of is het hun positieve en oprechte uitstraling die de Paradiso blijft uitverkopen? Ongetwijfeld is het een combinatie van beide. Maar na een loopbaan die tweeëntwintig jaar geleden begon, staan de vaardigheden van J5 nog altijd als een huis. Vanavond staan er vooral vier gelijkwaardige vocalisten op het podium. Eensgezindheid en plezier zijn altijd al de pijlers geweest. Pijlers die zich vertalen naar het publiek. Niet voor niets is iedereen zonder noemenswaardig morren in een van de langste rijen voor de Paradiso gaan staan. En ondanks het tamelijk onpraktische tijdstip zijn er maar weinig bezoekers die zich druk maken over hun laatste trein.

Foto: Toni Rosado (gemaakt tijdens eerder concert)

Jurassic 5

  • Categories →
  • Concertrecensies
 

Opdrachtgevers

client logos
 
Back to top