Melt! Festival

Het mythische Melt! Festival is terug in Ferropolis, een ijzeren stad die jaarlijks wordt gesticht in de krochten van een verlaten mijn in het oosten van Duitsland. De surrealistische setting, die je zou kunnen omschrijven als een combinatie van het post-apocalyptische decor van Mad Max en de dystopische enscenering van Blade Runner, is synoniem geworden voor het evenement. Delen van de mijn zijn getransformeerd in dansvloeren en podia. De lasers, kranen en andere buitengewone decoratieve elementen bieden de ruim 20.000 bezoekers een unieke feestsetting.

Melt Festival pic

Zowel de reputatie als de aankleding van Melt! hebben een uitzonderlijke status binnen het Europese festival-landschap. Dit jaar zijn de belangrijkste blikvangers: de Duitse techno-koning Ben Klock, de Britse electropop-sensatie Disclosure en de Canadese femme fatale Peaches. Daarnaast zullen de melodische nummers van Jamie xx, het grootste, meeslepende geluid van M83, en de hypnotiserende retrorock van Tame Impala het publiek in hogere sferen brengen. Het podium met de toepasselijke naam Melt!Selektor is ieder jaar gereserveerd voor het Berlijnse dance-duo Modeselektor. Dit jaar heeft het tweetal onder meer Gold Panda, Ho99o9, Kode9, Acid Arab en Shed een felbegeerde uitnodiging gestuurd.

Maar daar stopt het feest niet. Het stopt zelfs helemaal niet. Dit jaar zal het gloednieuwe podium met de treffende naam Sleepless Floor maar liefst negentig uur worden bemand door verschillende formaties en dj’s. Vanaf de pre-party gaat het non-stop door tot het festival zijn deuren sluit op zondagnacht.

Het progressieve karakter van het evenement uit zich tevens in de duurzame aanpak. Toegang tot het festival kan alleen met een eigen trein, wat de ecologische voetafdruk van de bezoeker minimaliseert. Daarnaast draait het complete festival uitsluitend op zonne-energie. Op ieder kaartje wordt tenslotte een aanvullende vijf euro aan schoonmaakkosten in rekening gebracht om de bezoekers bewust te maken van de noodzaak van een schoon milieu. Het vijfje kan worden terugverdiend door aan het einde van het festival een gevulde vuilniszak in te leveren.

De prijzenkast van Melt! is inmiddels al goed gevuld. Zo werd het evenement in 2013 bij de European Festival Awards uitgeroepen tot Best Medium-Sized Festival, en riep Resident Advisor (de gids voor de liefhebber van elektronische muziek) Melt! uit tot beste festival in juli.

Meer dan genoeg reden dus, om Melt! aan je festival-cv toe te voegen.

Ferropolis ((Gräfenhainichen, Duitsland)

Wat Melt! zo bijzonder maakt is de locatie. Ferropolis is gelegen in het hart van het Gremminer meer, op een schiereiland dat vroeger dienst deed als mijn. De graafwerkzaamheden zijn inmiddels verleden tijd. Wel zijn er nog vijf graafmachines over. De kolossale gevaartes torenen ruim dertig meter boven het terrein uit en dienen nu alleen nog een decoratief doel.

Uniek is een understatement. Op welk festivalterrein kan je nou dansen aan de waterkant van een prachtig meer, omgeven door een stalen, industriële jungle van hijskranen en lasers?

Het meer is bovendien een welkome, verkoelende factor tijdens de verzengende hitte van de Oost-Duitse zomer. Mocht het je om een lekker bruin kleurtje te doen zijn, dan zijn er drie stranden, waar je tussen de sets door lekker kan bakken.

Leipzig, Duitsland

Welkom in de hipste stad van Duitsland. Leipzig wordt regelmatig vergeleken met de artistieke scene van het Berlijn van de jaren twintig. In deze bruisende, groeiende stad krijgen leegstaande fabriekspanden nieuwe culturele doeleinden, en zijn de huren laag. Hierdoor is Leipzig het nieuwe bastion voor de alternatieve cultuur in Duitsland.

Vind je dat de hype van Berlijn alweer op zijn retour is? En ben je op zoek naar een progressieve, vrijzinnige en authentieke ervaring? Dan is Leipzig jou op het lijf geschreven. Het creatieve karakter van de stad wordt het beste tot zijn recht in de Spinnerei: ooit een katoenmolen op twintig hectare grond, nu een multifunctionele vrijplaats met galerieën, studio’s, ateliers en restaurants. Datzelfde karakter vind je ook in de felverlichte clubs en podia in de Karl-Liebknecht-Strasse, en in het stadsdeel Connewitz, het hart van de underground.

De Berlijnse scene van de jaren negentig is inmiddels ingehaald door de commercie en torenhoge huizenprijzen. Het heeft bijgedragen aan de groeiende aantrekkingskracht van Leipzig, die liefkozend ‘Hypezig’ wordt genoemd. Een ding is zeker: de stormachtige groei van deze stad is nog lang niet over!

Originele tekst

Melt! Festival

  • Categories →
  • Vertalingen (EN-NL)
 

Opdrachtgevers

client logos
 
Back to top