MS Dockville

Efficiënt, direct en progressief. Het mogen dan stereotypes zijn, maar ze zijn nu eenmaal van toepassing op onze oosterburen. Duitsers zijn degelijk en goed georganiseerd, of het nu gaat om het op tijd laten rijden van de treinen, het graven van kuilen op het strand, of het organiseren van grensverleggende kunstevenementen.

MS Dockville pic

Dat laatste is nou precies MS Dockland. Hoewel de bekendheid in het buitenland nog wat op zich laat wachten, geldt het in Duitsland al jaren als een begrip. Ieder jaar trekt het evenement meer dan 20.000 bezoekers en het zal dan ook niet lang duren voordat de populariteit zich zal verspreiden over de rest van Europa.

Het festival staat eigenlijk nog in de kinderschoenen, maar behoort nu al tot de belangrijkste evenementen op de Duitse festivalkalender. In 2007 werd het voor het eerst (als eendaags evenement) gehouden. Het festival werd in het leven geroepen door een non-profit organisatie, die zich inzet voor kansarme jongeren uit de regio, met kunst-workshops en vele andere initiatieven. Het festival is in korte tijd uitgegroeid tot een vrijplaats waar volwassenen de vrijheid, verbeelding en vreugde uit hun jeugd kunnen herbeleven.

De programmering weerspiegelt jaar in jaar uit de top van het toerende artiestenaanbod. Op voorgaande edities stonden acts als MGMT, The Whitest Boy Alive, Caribou, Crystal Castles, Edward Sharpe & The Magnetic Zeros en Die Antwoord. Het evenement is echter meer dan slechts de som der muzikale delen. Het legt namelijk ook veel nadruk op visuele kunsten en doet denken aan de vrijheid en blijheid van de jaren zestig.

Vlooienmarkten, vintage-winkeltjes, lokale ontwerpers van sieraden, kunst-workshops, debatten, streetart-exposities en installaties zijn verspreid over het hele gebied. Vele zijn verstopt in de bossen rondom het terrein. Er is dus meer dan genoeg om je te laten verrassen en vermaken tussen de muzikale optredens door.

Dus zet je John Lennon-zonnebril op en waag die sprong in het diepe!

Wilhelmsburg (Hamburg, Duitsland)

MS Dockville wordt gehouden in het Hamburgse stadsdeel Wilhelmsburg. De oude arbeidersbuurt is te bereiken met de S-Bahn, die er ongeveer twintig minuten over doet vanuit het centrum van de stad. Het is een plek waar de stedelijke, industriële bebouwing nog altijd oprecht hand in hand gaat met de natuur. Hoge kranen torenen hoog uit boven de fabriekspanden langs de oevers van de Elbe. Wanneer de zon ondergaat is het een haast sprookjesachtig gezicht.

Alhoewel er elk jaar meer dan 20.000 bezoekers op af komen, heeft het festival zijn intieme charme en alternatieve uitstraling nog altijd weten te behouden. De zes podia zijn bovendien eenvoudig en snel te bereiken, waardoor je niet je favoriete band mist, en treuzelaars niet zomaar uit het oog verliest.

Het terrein biedt alle basisbenodigdheden voor een driedaags festival: foodtrucks, drinkwater, toiletten en een supermarkt. Na afloop staan er shuttlebussen klaar, die je voor een paar euro naar het station brengen.

Originele tekst

MS Dockville

  • Categories →
  • Vertalingen (EN-NL)
 

Opdrachtgevers

client logos
 
Back to top