Pohoda Festival

Europese festivalgangers trekken meer en meer oostwaarts, bijvoorbeeld naar het Servische EXIT, of het Hongaarse Sziget. Als je echter niet zo van de kolossale festivals bent, zijn er genoeg intieme festivals te vinden die toch onvergetelijk kunnen zijn.

Pohoda Festival pic

Pohoda, het grootste festival van Slowakije is dan een uitstekend alternatief. Sinds de eerste editie in 1997, toen er slechts acht acts op het affiche stonden en zo’n 2000 muziekliefhebbers het evenement bezochten, is de populariteit flink gegroeid. Tegenwoordig trekt het festival jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers.

Met het woord ‘pohoda’ wordt in het Slowaaks rust, tevredenheid en vreugde uitgedrukt. Het is een andere manier om een gevoel van gelukzaligheid te omschrijven. En juist dat is het gevoel waar Pohoda naar streeft. Ben je op zoek naar een compleet slagveld? Dan ben je hier aan het verkeerde adres. Als je echter komt voor de epische line-up, dan zal je je helemaal thuis voelen.

Door de eclectische programmering van het festival komt iedere muziekliefhebber aan zijn trekken. Die Antwoord, Nick Cave, Tame Impala, Wu-Tang Clan, Crystal Castles, Sigur Rós, PJ Harvey, Moderat, Mogwai, The xx, The Smashing Pumpkins en andere internationale acts hebben in het verleden op de Slowaakse planken gestaan. Zelfs Björk, een van de meest innovatieve artiesten van haar generatie, heeft tijdens haar Vulnicura-tour een zeldzaam bezoekje gebracht.

Dit jaar is diversiteit wederom troef. De koningin van de alternatieve rock, PJ Harvey komt weer langs, net als de IJslandse genieën van de post-rock, Sigur Rós. Het immer veelzijdige Flying Lotus en de big-beat-bazen van The Prodigy komen ook nog eens de line-up versterken.

Pohoda is onderdeel van een nieuwe generatie festivals, die verder kijken dan alleen muziek, maar kunstuitingen in de breedste zin aanbieden. Workshops, lezingen, films, theater- en dansvoorstellingen: door al deze verschillende activiteiten is het een zeer eigentijdse culturele bijeenkomst.

Het is dus geen raadsel waarom Pohoda vorig jaar was genomineerd bij de European Festival Awards in de categorie ‘Best Medium-sized Festival’.

Trenčín Airport (Trenčín, Slowakije)

Pohoda wordt gehouden op het luchtmachtbasis van Trenčín, op zo’n twee kilometer van het centrum van de stad. Pohoda is verdeeld in twee gebieden: de camping en het festivalterrein. Om van de ene naar de andere plek te gaan moet je wel even je legitimatie laten zien. Daarnaast kan de beveiliging routine-checks uitvoeren, dus zorg ervoor dat je je ID altijd paraat hebt.

Mocht je even de militaire basis willen verlaten, moet je een retourticket regelen bij het verlaten van het festival. Doe je dat niet, dan kom je het festival niet meer in, zelfs niet met een polsbandje.

Trenčín, Slowakije

Trenčín mag dan niet het wildste nachtleven hebben, maar daar zul je na drie dagen feest op Pohoda toch niet echt zin meer in hebben. Het gebied moet het meer hebben van de natuurlijke schoonheid, cultuur en geschiedenis. Perfect om na die zware inspanning even helemaal tot rust te komen. De regio heeft een prachtig kasteel als belangrijkste blikvanger en is al bewoond sinds de oude steentijd. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, dan kan je hier zeker je hart ophalen. De bossen van Povarsky Inovec zijn bovendien erg in trek bij fervente wandelaars, die Trenčín veelal gebruiken als rustplek tussen de expedities door.

Originele tekst

Pohoda Festival

  • Categories →
  • Vertalingen (EN-NL)
 

Opdrachtgevers

client logos
 
Back to top