RICO & STICKS BREKEN DE HMH AF

Vijftien jaar alweer. Vijftien jaar geleden werd Zwolle uit het niets de hoofdstad van hiphopminnend Nederland. De recht-voor-je-raap-rap van Rico & Sticks heeft nog altijd een speciaal plekje in het hart van talloze Nederhopfans. Een dik verdiend plekje, want in tegenstelling tot de rap-clichés van toen sprak Opgezwolle de gewone man aan. Jan met de pet van rond de twintig. Geen Bentley’s of Ferrari’s, maar Micra’s en Golfjes. Het tweetal is iets ouder, maar nog altijd down to earth en gefocust op pure hiphop zonder ‘vermoeiende foefjes, bellen en toeters’. En dat spreekt nog steeds onverminderd aan. De Heineken Music Hall is stijf uitverkocht en maakt zich op voor de jubileumshow van de blue collar helden van de Nederhop.

Rico en Sticks - Don Crusio 2

Met een montage van oud videomateriaal uit de Top Notch-archieven op de schermen nemen Ricardo McDougal en Junte Uiterwijk een uitzinnig welkom in ontvangst. Van meet af aan is duidelijk dat de uit zijn voegen barstende HMH geen enkele aansporing tot participatie nodig heeft. Na Gekkenhuis, Eigen Wereld en Tijd Leert zijn er al vele liters bier door de zaal geslingerd en zijn de eerste kuitkrampjes een feit. En we zijn pas een stiefkwartiertje op weg. Zelfs de tribunes trillen op hun grondvesten (en niet alleen door de bas, die goed hard staat afgesteld). Met Tjappies & Mammies krijgt de vuurpijl van het eerste half uur een daverende klap. Het markeert het einde van de duojob en het begin van een scala aan gastbijdrages. Het zijn uiteraard de usual suspects. Zo zien we onder anderen Big2 van de The Opposites, Dazzled Kid (met wie Sticks de plaat Dazzled Sticks opnam), Kubus (die een instrumentaal intermezzo verzorgt), rap-supergroep Great Minds, en uiteraard Typhoon. Die laatste kan je wel om een boodschap sturen, want hij zorgt als vanouds voor een climax met Zandloper.

Rico, Sticks en dj A.R.T. laten de nummers niet doorkabbelen, maar houden de tracks beknopt en proppen hun hele hebben en houden in ruim twee uur. Zodoende is er ruimte voor werk van vrijwel alle releases uit de Zwolse stal. Fakkelbrigade’s Groen Gras (Colucci Era), Kubus & Rico’s De Freak De Flow (DMT), Great Minds’ Doag (Great Minds), Rico & A.R.T.’s Ooit (Irie): slechts een kleine greep uit de bomvolle setlist. Rustmomentjes zijn er dan ook nauwelijks. En alles verandert in goud, niet alleen klassiekers als Strik Je Veter, Rustug en Gekke Gerrit.

Na een oprecht dankwoord sluiten de twee hoofdrolspelers als duo de avond af. Een avond vol tekstuele vondsten, voorzien van een imponerende voordracht. Met favorieten Verre Oosten en uiteraard Hoedenplank wordt de Amsterdamse concertzaal – ondanks de inmiddels verzuurde spieren – met de grond gelijk gemaakt. Geen ziel in de zaal die niet in het feest wordt betrokken. Hun show met Typhoon in de Ziggo Dome (op 9 december van dit jaar) is op zijn zachtst gezegd een ambitieus plan. Maar een avond als deze toont in ieder geval aan dat de HMH te klein is.

Foto’s: Don Crusio

Rico & Sticks

  • Categories →
  • Concertrecensies
 

Opdrachtgevers

client logos
 
Back to top